Cursevo

Blogul Cursevo

Articole pe categorii

Sparge codul!

  • June 19, 2015
  • 0 Comentarii
  • Scris de: nicoleta surdu

O greseala pe care am facut-o cand m-am apucat sa invat germana a fost sa fac mereu paralela cu limba romana.

Spun “greseala” pentru ca asta m-a tinut mult pe loc, dar, de fapt, e ceva normal. La ce puteam sa ma raportez daca nu la romana? Era sigura limba pe care o stiam …

Mai toata lumea are tendinta asta, pana cand ajungem intr-un punct in care ne dam seama ca romana mai mult ne-ncurca decat ne-ajuta.

In punctul ala am ajuns si eu la un moment dat cand mi-am dat seama ca, pur si simplu, e vorba de alta gandire. O gandire si o logica care n-au nimic de-a face cu logica limbii romane.

ctcaltgreenTRANSPARENT.fw_

Sa va dau cel mai simplu exemplu care-mi vine acum in minte: exprimarea varstei.

In timp ce limbile latine (adica si romana) asociaza varsta cu ceva ce ai -am 38 de ani-, limbile germanice (de exemplu, germana si engleza) percep varsta ca parte din identitatea persoanei, ceea ce esti (I am 38 years old. / Ich bin 38 Jahre alt.)

Interesant, nu?

Am ales exemplul asta pentru ca multi cursanti sunt foarte surprinsi cand isi dau seama de lucrul asta.

Si va mai dau un exemplu – ultimul din mailul de azi – la fel de bun care arata diferenta de gandire: luna si soarele.

Luna si soarele? Ei bine, da. In romana, “luna” e de gen feminin (asociata cu misterul), iar “soarele” e de gen masculin.
In germana, este exact invers. “Soarele” este feminin (die Sonne), fiind asociat in gandirea nemtilor cu lumina, caldura, fecunditatea, iar “luna” este masculin (der Mond), fiind asociata cu raceala si cu partea rationala a lucrurilor.

Prin urmare, da, avem de-a face cu “coduri” diferite. Daca folosim codul limbii romane sa deschidem seiful limbii germane (sau engleze), ce sanse de reusita credeti ca avem?

Ce e de facut?

- chiar daca la inceput ne vine greu, sa incercam sa scapam de tiparul limbii romane (pentru ca mai mult incurca decat ajuta);

- sa invatam de la un profesor care stie mai mult decat cuvinte si reguli de gramatica – cunoaste spiritul limbii pe care vrem s-o invatam.

Daca ti s-a parut interesant si util ce-ai aflat citind aceasta postare, click aici http://cursevo.ro/lectii-demonstrative/ si inscrie-te la lectia demo de germana de marti, 23 iunie, ora 19:00 de la CURSEVO!

P.S.: De obicei, lectiile noastre demo nu sunt gratuie. In luna iunie, facem o exceptie si intrarea este libera.

Singura ta investitie este 1 ora si 15 minute din timpul tau ca sa vezi cum poti invata germana sau engleza fara manuale, fara teme, fara toceala si fara memorare.

Daca-ti doresti cu adevarat, te astept la demo!

Iata linkul inca o data: http://cursevo.ro/lectii-demonstrative/
Au mai ramas cateva zile, nu uita sa te inscrii :)
Nicoleta

Adauga comentariu:


Silent Way sau drumul cel mai scurt pentru tine spre engleza si germana vorbite!

Ti-am starnit curiozitatea?

Haideti sa vedem ce inseamna Silent Way.

Si ce, din fericire, nu este!

Descopera metoda