Cursevo

Blogul Cursevo

Articole pe categorii

Implicarea – veriga lipsă?

485-lant
  • January 30, 2015
  • 0 Comentarii
  • Scris de: nicoleta surdu

poza articol blog

Multe sunt motivele pentru care unii oameni au o reală problemă să învețe o limbă străină; totuși, dacă ar trebui să-l aleg pe cel mai important, acela ar fi lipsa de IMPLICARE. Mulți cred că învățarea unei limbi străine înseamnă studiu intens, memorarea cuvintelor, caiete întregi de exerciții de gramatică și altele asemenea.

Observ în ultimul timp că factorul “implicare” – sub diverse denumiri – stârnește tot mai mult interesul. Ideea că învățatul poate fi ca un joc (game – gamification) se bucură de oarecare popularitate în vremurile noastre, cel puțin la nivel de dezbatere. Când vine vorba de jocuri, implicarea este factorul-cheie. Dinamica aceea care se creează atunci când oamenii joacă jocuri video ilustrează foarte bine ceea ce înseamnă implicare. Cu siguranță ați observat că atunci când cineva este absorbit de un joc este foarte greu de scos din acea stare. Implicarea este totală!

Oare ce anume face ca jocurile video să aibă acest efect? Cu siguranță că există mulți factori, însă eu o să mă refer numai aceia cu care ne putem deja identifica. Iată câteva observații făcute atât ca privitor din afară, cât și ca jucător:

Acum haideți să ne gândim cum ar fi dacă am putea aplica măcar o parte din cele de mai sus la învățarea unei limbi străine. Mulți oameni au însă nevoie de ajutor deoarece ideile deja formate despre învățarea unei limbi străine (din școală sau alte încercări eșuate) îi împiedică să vadă ce trebuie să facă.

După părerea mea, cei “talentați la limbi străine” sunt cei care înțeleg foarte bine cum învață. Mulți nici nu-și dau seama în mod conștient de asta. Nu există nicio genă care te face talentat la limbi străine, ci descoperirea modului optim de învățare duce la progrese. Iar descoperirea modului optim de învățare are următoarele efecte asupra celui care învață:

Concluzia este că singurul mod în care poți învăța eficient este să identifici modul de învățare în care implicarea ta este la cote maxime. Învățarea se petrece în timp DACĂ deprinderile și încrederea cresc. Deprinderile dobândite, încrederea și, implicit, implicarea merg mână și mână și duc la REZULTATE!

V-a placut articolul? Lasati-ne un comentariu si nu uitati sa va abonati la blogul nostru!

Adauga comentariu:


Silent Way sau drumul cel mai scurt pentru tine spre engleza si germana vorbite!

Ti-am starnit curiozitatea?

Haideti sa vedem ce inseamna Silent Way.

Si ce, din fericire, nu este!

Descopera metoda