Cursevo

Blogul Cursevo

Articole pe categorii

Dansul si pronuntia – ce au in comun?

dansatoare
  • May 12, 2015
  • 0 Comentarii
  • Scris de: nicoleta surdu

De curand, ne-am amintit de o paralela extrem de potrivita pe care a facut-o Dr. Beth Zielinski – un reputat profesor la Universitatea Macquarie din Sydney – intre experienta traita la un curs de dans si invatarea pronuntiei intr-o limba straina. Credeti ca cele doua experiente nu au nimic in comun? Ei bine, daca veti citi articolul acesta, veti fi surprinsi cat de multe au in comun.

Mi-e teama sa nu ma fac de ras …

 

embarrassing-pronunciation-errors

La fel se intampla si cand invatam sa pronuntam sunete si apoi cuvinte intr-o limba straina. La inceput, ne simtim caraghios, nu ne e deloc comod si tindem sa le pronuntam ca in limba noastra materna. Ne spunem ca e OK si asa, ca pana la urma o sa ne facem intelesi, dar daca avem sansa sa avem un profesor Silent Way, care pune accent pe pronuntia corecta, in timp, vom pronunta din ce in ce mai bine si o sa constatam ca “n-o sa ne mai vina” sa pronuntam altfel. De ce pune profesorul Silent Way accent pe pronuntie sau de ce sa ne chinuim atat cu pronuntia? Pentru ca tot efortul pus in invatarea gramaticii si imbogatirea vocabularului este cam degeaba daca nu ne putem face intelesi din cauza pronuntiei!

Vreau si eu sa fiu asa de bun!

Din nou, B. Zielinski a suprins foarte bine paralela: cand invatam pronuntia  intr-o limba straina, avem nevoie de inspiratie (iar faptul ca-i vedem pe altii ca au reusit ne motiveaza), insa cel mai mult avem nevoie sa parcurgem noi insine toti pasii, sa constietizam si sa ne insusim sunetele si pronuntia, pentru ca nu functioneaza prin simpla imitatie. La fel ca si dansul, pronuntia este un proces eminamente fizic – miscam o gramada de muschi cand vorbim. E nevoie de indrumare ca sa stim cum sa ne folosim acesti muschi si sa ajungem la pronuntia corecta. In Silent Way, profesorul are rolul unui instructor care face exact acest lucru: ii invata pe cursanti ce sa faca pentru a ajunge ei insisi la pronuntia corecta.

Prinde miscarea!

Din nou, foarte bine punctat. Oglinda este des folosita si in Silent Way in invatarea pronuntiei. Poate parea curios, dar avem intr-adevar nevoie sa ne vedem, sa vedem care este pozitia cand pronuntam corect, sa o vedem, sa o retinem si sa avem un reper mental la care sa ne intoarcem, pe care sa-l rechemam cand avem nevoie. Lucrul cu oglinda ii ajuta mult pe cursantii care invata sa pronunte corect.

Al doilea aspect – integrarea sunetelor in vorbirea in context – este de asemenea extrem de important. Sa ne gandim doar la limba engleza in care sunetele si cuvintele sufera modificari la nivelul pronuntiei in functie de cuvantul care urmeaza! Din cauza acestui fenomen, multa lume care invata engleza chiar de cativa ani are dificultati in a intelege un vorbitor nativ.

Sa punem in practica ce-am invatat!

ballroom2

Iata o diferenta foarte bine punctata si pe care si cei care invata o limba straina o resimt cand fac trecerea la situatii reale. Tocmai pentru a face aceasta trecere cat mai usoara, la cursurile Silent Way “punem in scena” situatii cat mai aproape de realitate. Cum facem asta? In primul rand, creand contexte in care vorbim despre noi insine (nu despre Jim si Jane dintr-un manual oarecare – a propos, in Silent Way, nu exista manuale si caiete de exercitii), in care suntem pusi in diverse situatii in care reactionam si vorbim natural. Astfel, luam de la curs ceva ce putem aplica imediat in situatii reale de viata.

Cum e sunetul “o” din engleza? Ca o pisica ce-si incovoaie spatele :)

 

vizualizare

Intr-adevar, vizualizarile sunt de mare ajutor cand invatam sa pronuntam corect sunete si cuvinte. In Silent Way, ne folosim mult de vizualizari in incercarea de a-i indruma pe cursanti catre pronuntia corecta. Profesorul se foloseste mult de gestica si mimica si de paralele plastice. De exemplu, pentru a pronunta corect primul sunet din cuvantul “three” – un sunet dificil de pronuntat – le spunem cursantilor sa adopte un zambet fals si din aceasta pozitie de zambet fals, cu limba in spatele dintilor de sus, sa produca sunetul corect. Folosim astfel de vizualizari pentru toate sunetele mai dificile pentru ca astfel se creeaza un sprijin mental la care poti apela cand te intalnesti cu sunetul respectiv.

Cu exercitiu si daca nu renunti, reusesti orice!

Da, uitarea e un proces firesc si de aceea este important exercitiul. In Silent Way, nu recurgem la teme in sensul clasic de teme scrise pentru acasa, insa ii sfatuim pe cursanti sa exerseze cat mai mult intre sedintele de curs. Daca avem timpi morti pe parcursul zilei – stam in masina in trafic, stam la o coada – e de ajuns sa ne amintim situatiile de la curs si sa incepem sa exersam mental. Si cel mai mic efort in acest sens face diferenta!

V-a fost util acest articol? Lasati-ne un comentariu si nu uitati sa va abonati la blogul nostru!

Adauga comentariu:


Silent Way sau drumul cel mai scurt pentru tine spre engleza si germana vorbite!

Ti-am starnit curiozitatea?

Haideti sa vedem ce inseamna Silent Way.

Si ce, din fericire, nu este!

Descopera metoda