Cursevo

Blogul Cursevo

Articole pe categorii

Daca feedback nu e, nimic nu e

abstract-background-design_1297-82 (2)
  • May 27, 2018
  • 0 Comentarii
  • Scris de: nicoleta surdu

Cred cu tărie că principalul rol al profesorului este să dea feedback constant celui care învată. Feedback-ul constant este esential din două motive:

1. îl învată pe cel care învată să dezvolte un obicei intern de autosupraveghere. Mai exact, să își pună atentia în propozitiile sau frazele pe care le rostește: la pronuntie, la cuvintele pe care le alege, la ordinea cuvintelor în limba în care vorbește, la acorduri gramaticale, la timpul folosit.

Aparent, toate acestea pot părea la mintea cocoșului, doar nu vorbește gura fără noi, normal că suntem atenti, nu?

Cei care își propun să vorbească o limbă străină știu însă că nu-i chiar atât de simplu.

2. cel care învată devine capabil să se corecteze singur, să scape de formulări greșite și să le înlocuiască cu limbă corectă înainte să devină automatisme.

Feedback-ul la cald

Articole omise, prepozitii greșite, diftongi sau vocale pronuntate incorect pot părea greșeli “mărunte” luate în sine, dar sunt bucăti întregi de limbă pe care riscăm să nu le stăpânim și care duc la o adevărată cacofonie în vorbire.

Semnalarea lor la cald și constant (cum le spun cursanților “ca picătura chinezească”) produce cu timpul un soi de “semn de carte” în mentalul cursantului și când se întâlnește data viitoare cu aceeași situatie se poate corecta singur.

Este important ca feedback-ul să nu fie spus de profesor. Profesorul Silent Way își folosește degetele când este ceva de corectat.

20180527_201913

Un exemplu simplu: la o propozitie ca “My husband is engineer.”, profesorul pune cuvintele pe degete, adică propozitia asta trebuie să aibă 5 cuvinte în engleză, deci cât degetele de la o mână.

Cursantul repetă propozitia lui din 4 cuvinte și își dă seama că lipsește un cuvânt. În acel moment, se crează o tensiune interioară și cursantul caută solutia în el. Solutia nu vine din afară, nu i se servește pe tavă pentru că o va uita în secunda doi. Cursantul se gândește, caută în el și, în peste 90% din cazuri, o găsește!

Feedback-ul acesta vine ori de câte ori are nevoie cursantul.

Rezultatul este că, în timp, pe măsură ce continuăm modul acesta de lucru, este suficient ca profesorul Silent Way să spună “problem!” și cursantul se corectează singur. Capacitatea noastră internă de a ne autocorecta este fantastică, dar trebuie antrenată (ca un mușchi la sală) ca să devină din ce în ce mai puternică.

Rolul profesorului nu este acela de a transmite notiuni teoretice (ele se găsesc ușor online sau în cărti), ci de a-l îndruma pe cel care învată spre acest mecanism de feedback intern și de autocorectie. Cursantii să ajungă să fie siguri pe ei.

Ati aflat de programul intensiv de engleză din vara aceasta la Cursevo?

Adauga comentariu:


Silent Way sau drumul cel mai scurt pentru tine spre engleza si germana vorbite!

Ti-am starnit curiozitatea?

Haideti sa vedem ce inseamna Silent Way.

Si ce, din fericire, nu este!

Descopera metoda