Cursevo

Blogul Cursevo

Articole pe categorii

Da, se poate! Normal ca se poate!

  • April 18, 2016
  • 0 Comentarii
  • Scris de: nicoleta surdu

Acum doua saptamani cu o grupa de cursanti (limba germana) …

… atmosfera de concentrare si implicare maxima, asa cum se intampla de obicei la cursurile Silent Way. Exersam cu aceasta grupa … ce credeti? Pasionantul “DER, DIE, DAS” … O piatra de incercare pentru cei care invata germana.

Dintr-o data, activitatea este intrerupta de urmatoarea intrebare adresata mie de o cursanta: “Nico, tu ai facut facultatea de germana?” Ii raspund ca “da” si-i povestesc ei si intregii grupe cum am ajuns la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, specializarea germana-engleza.

Inainte de a intra la facultate, eu nu facusem nici macar 1 ora de germana in scoala (primara, generala sau liceu). Nicio ora, nimic. Eram eleva a unui liceu economic din Bucuresti (mama ma visa la ASE dupa terminarea liceului).

In vacanta de vara dintre clasa a X-a si a XI-a, eram la tara, la bunici. Ma plictiseam si m-am urcat in pod unde stiam ca sunt multe carti. Acolo, printre multe vechituri, am gasit un manual prafuit – si la propriu, si la figurat – de germana pentru incepatori. Si asa, in vara aceea, din plictiseala, am inceput sa invat germana. Singura.

Intoarsa in Bucuresti, l-am rugat pe unchiul meu (a carui carte era cartea de germana din podul bunicilor) sa ma ajute. Cam o jumatate de an, in fiecare saptamana, am beneficiat de ajutorul unchiului meu – caruia ii voi fi mereu recunoscatoare – si asa am invatat bazele.

Apoi am facut niste cursuri la Schiller Haus si vreo 2-3 saptamani de curs intensiv de vara la Goethe Institut.

Intre timp, ma hotarasem sa dau admitere la germana-engleza, la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine.

Examen dur la germana, eliminatoriu oral. Pentru ca nu facusem deloc germana in scoala, niciun profesor nu voia sa ma primeasca la meditatii. Cu greu, prin cunostinte, am gasit o doamna profesor universitar care a fost dispusa sa ma testeze si m-a primit la pregatire.

Ca sa nu lungesc prea mult povestea, in mai putin de 1 an scolar, am recuperat 4 ani, adica cele 4 manuale de liceu, si am intrat la facultate.

Ce am vrut sa spun cu asta si de ce am ales sa le povestesc cursantilor?

Am vrut sa le arat ca se poate. Da, uneori, e greu. Da, cateodata, iti vine chiar sa renunti. Cursanta care mi-a pus intrebarea era pe punctul de a renunta. Nu reusise inca sa inteleaga logica “DER, DIE, DAS”. Se pare insa ca mica mea istorisire i-a dat impulsul necesar pentru a depasi momentul. Acum lucrurile ii sunt clare si si-a dat seama ca, daca nu renunta, se poate.

Si da, toata lumea poate, chiar daca germana nu e o limba usoara. Dar e o limba vorbita de milioane de oameni (vorbitori ne-nativi) care n-au o inteligenta iesita din comun sau un “talent deosebit” la limbi straine.

Diferenta se face intre cei care renunta si cei care nu renunta. ATAT.

V-a fost util acest articol? Lasati-ne un comentariu si nu uitati sa va abonati la blogul nostru!

Adauga comentariu:


Silent Way sau drumul cel mai scurt pentru tine spre engleza si germana vorbite!

Ti-am starnit curiozitatea?

Haideti sa vedem ce inseamna Silent Way.

Si ce, din fericire, nu este!

Descopera metoda