Cursevo

Blogul Cursevo

Articole pe categorii

Contaminarea cu engleza

mai mica
  • April 4, 2018
  • 0 Comentarii
  • Scris de: nicoleta surdu

L-am cunoscut pe Claudiu în februarie 2017. Voia să fie și el capabil să vorbească liber în engleză și să înțeleagă engleza vorbită. La recomandarea prietenei lui, care urmase deja cursul nostru, a venit la testare și a fost admis la curs.

A luat-o de la zero, cu primul modul de nivel începător. Ca mulți adulți care vin la noi, chiar dacă avea o seamă de cuvinte uzuale în vocabular, nu știa ce să facă cu ele pentru că îi lipsea structura limbii engleze.

Ca toți adulții însă, mai mult decât de un curs în sine, Claudiu avea nevoie de un mediu unde să fie încurajat, stimulat și unde să nu fie judecat. Pentru că doar într-un astfel de cadru învățarea poate avea loc.

Uitându-ne la parcursul lui Claudiu și la ce a făcut el cu el, cum a lucrat cu sine ca să depășească momentele dificile, cu siguranță că fiecare dintre noi vom găsi ceva util sau o fărâmă de inspirație pentru propria învățare:

- și-a dat voie să încerce, să greșească;

- a fost deschis către un mod diferit de învățare (Silent Way) și a constatat că i se potrivește mănușă;

- și-a dat seama că a te înscrie la un curs și a fi prezent fizic este doar primul pas, ceilalți (ce faci tu cu tine în afara cursului, căutările tale, contactul în rest cu engleza) fiind hotărâtori pentru reușită;

- când a început să capete siguranță pe noțiunile parcurse, a început să ceară mai mult (să citească, să exerseze, să asculte etc.); cu alte cuvinte, a început să fie din ce în mai preocupat de engleză și să-i dedice tot mai mult timp;

- de unde înainte evita ocaziile în care trebuia să vorbească în engleză, încet-încet a început să le caute (recent, ne-a povestit mândru cum în ultima vacanță doar el a vorbit în engleză peste tot).

Săptămâna trecută a fost ultima sesiune de curs a lui Claudiu la noi. A ieșit pe ușa centrului nostru vorbitor autonom de engleză de care suntem foarte mândri. Suntem siguri că învățarea lui va continua, dar va fi propriul lui profesor de acum înainte. Nu mai are nevoie de corecție sau de validare din exterior. Asta înseamnă autonomie.

Ce-ar mai fi de adăugat:

- atunci când învățăm, este foarte important să fim susținuți și încurajați de cei apropiați (soț, soție, familie, prieteni) ;

- cel puțin pe perioada învățării, trebuie să se producă o “contaminare“, să căutăm să folosim zilnic engleza (fie scris, vorbit, citit sau ascultat). Fără această preocupare constantă, vom merge mult timp la diverse cursuri, dar lucrurile se vor mișca lent și senzația va fi că nu se întâmplă mare lucru;

- motivația internă (vreau să știu engleză pentru mine!) este mult mai puternică decât cea externă (de multe ori, cea externă este o presiune, o constrângere de conjunctură și vom face tot ce putem să scăpăm de ea).


Pentru cei hotărâti și motivati să își îmbunătătească engleza vorbită organizăm a 12-a editie a Atelierului de pronuntie pe 21 aprilie. Aflati informatiile necesare aici.

Adauga comentariu:


Silent Way sau drumul cel mai scurt pentru tine spre engleza si germana vorbite!

Ti-am starnit curiozitatea?

Haideti sa vedem ce inseamna Silent Way.

Si ce, din fericire, nu este!

Descopera metoda