Cursevo

Blogul Cursevo

Articole pe categorii

Cine e Nicoleta Surdu si de ce sa invat de la ea?

resize
  • December 2, 2015
  • 0 Comentarii
  • Scris de: nicoleta surdu

 

~ Povestea mea ~

Buna! Ma cheama Nicoleta Surdu, am 40 de ani si sunt nascuta, crescuta si traita in Bucuresti.

Dupa ce am terminat Facultatea de Limbi Straine (germana-engleza) in 2000, am crezut ca, in sfarsit, o sa pot sa fac ce mi-am dorit si ce iubeam sa fac: sa traduc. Recunosc ca pe-atunci habar n-aveam ca ceea ce credeam eu ca inseamna sa fii traducator n-are mai deloc legatura cu ceea ce se intampla in viata reala de traducator. Asa ca am luat contact cu realitatea si m-am incapatanat sa raman traducator.

 20170916_112253   N-am vorbe de duh sau motto-uri intelepte, dar am cuvintele oamenilor pe care-i ajut: “Tin sa va multumesc pentru investitia de timp si energie din fiecare vineri seara a acestei luni, pentru mine a fost o placere sa va cunosc si sa invat asa de multe lucruri noi.” (Catalina Ciobanu – participant FRIDAY FOR FRIENDS, noiembrie 2015)

 

Si-am ramas traducator. 13 ani. Am trecut prin multe etape si schimbari. Am fost de-a lungul anilor traducator junior, traducator senior, trainer de traducatori, traducator la Bruxelles, antreprenor, director general al  uneia dintre cele mai mari firme de traduceri din Romania (in top 5 la vremea aceea).

Dintre toate aceste pozitii, cel mai mult am putut ajuta in cea de trainer de traducatori. De ce?

… pentru ca aveam capacitatea 1. de a identifica potentialul tinerilor traducatori pe care-i formam si 2. de a-l cultiva si creste. In acea perioada, mi-am dat seama cat de importante sunt incurajarea, sustinerea si indrumarea in directia buna.

De dat mi-am dat eu seama, dar n-a fost de-ajuns, pentru ca tot traducerile au ramas preocuparea mea principala.

Peste niste ani, mi-am dat seama ca eram intr-o fundatura. Si-am zis STOP si RESET. Da, am facut o revolutie cu mine. OK, revolutie, revolutie. Dar ce facem dupa?

Si-atunci mi-am adus aminte de perioada cand pregateam traducatori aflati la inceput de drum si cat de vie, provocatoare si plina de satisfactii a fost acea perioada. Si, cum stiam cat de greu le vine unora sa invete o limba straina, ca incearca si se chinuie ani intregi sa ajunga la un anumit nivel, m-am hotarat sa-mi folosesc cunostintele si priceperea pentru a le inlesni drumul celor care-si doresc sa invete. Si asa, impreuna cu Dana Radulescu, am pus bazele Cursevo.

Oare exista un mod de invatare a unei limbi straine care sa fie la fel de natural si accesibil cum ne-a fost invatarea limbii romane?

… asta e intrebarea de la care am pornit. Si-au urmat multe nopti nedormite, pline de cautari si de multe alte intrebari. Pentru ca nu mi-am dorit sa inmultesc numarul centrelor de limbi straine unde invatarea e abordata in acelasi fel: manuale (materiale audio-video), exercitii artificiale, teme pentru acasa etc.

Si nu m-am lasat pana cand n-am aflat ca exista. Se numeste Silent Way si exista de cateva decenii bune. Pe langa un mod de invatare extrem de eficient, Silent Way inlatura blocaje, incurajeaza, identifica si valorifica potentialul fiecaruia.

“Multumesc inca o data  pentru ajutorul acordat atunci cand am inceput cursul, fara intelegerea,  sprijinul si incurajarea voastra nu as fi avut cum sa descopar experienta invatarii [Silent Way la] Cursevo care este peste asteptari.” (Larisa Bucher – cursant Silent Way de limba germana la Cursevo)

Astfel, prin Silent Way, consider ca-mi pot folosi cel mai bine capaciatea de a-i ajuta sa invete o limba straina pe cei care-si doresc cu adevarat. De la deschiderea centrului CURSEVO, am lucrat cu zeci de cursanti care au aflat ca nu e nevoie de “talent la limbi straine”, ci doar de un mod de invatare care sa le dea incredere, spijin si indrumare in directia buna pentru ei.

La Cursevo, am creat locul unde pot sa le ofer celor care vor sa inceapa, sa se reapuce sau sa continue sa invete o limba straina un mod de invatare care sa le puna in valoare atuurile (cu totii le avem), sa le dea incredere si sa le arate ca o limba straina poate fi invatata fara manuale, exercitii ineficiente, liste de cuvinte si teme mancatoare de timp.

Adauga comentariu:


Silent Way sau drumul cel mai scurt pentru tine spre engleza si germana vorbite!

Ti-am starnit curiozitatea?

Haideti sa vedem ce inseamna Silent Way.

Si ce, din fericire, nu este!

Descopera metoda