Cursevo

Blogul Cursevo

Articole pe categorii

Ce credem noi că fac bebelușii și ce fac ei de fapt

  • May 11, 2018
  • 0 Comentarii
  • Scris de: nicoleta surdu

Ah, momentele acelea când ținem în brațe un bebeluș, îi vorbim sau îi cântăm ceva și el se uită la noi cu ochi mari, foarte atent, parcă sorbindu-ne din priviri.

În special mamele n-au cum să nu-și amintească clipele în care se topeau sub privirea pătrunzătoare, concentrată, de parcă nu mai exista nimic altceva în jur.

Mamele se topesc, dar ce fac bebelușii de fapt? La o privire mai atentă, observăm că își direcționează toată concentrarea într-o anumită zonă a feței mamei. La gură, la mișcările pe care le face cu buzele, ce mușchi i se mișcă, cum se modifică forma buzelor ca să scoată un sunet sau altul.

Sursa: YouTube

În acele momente, concentrarea lui este maximă, el este cu totul prezent în moment, nu-i scapă nimic și înregistrează tot. Pe de o parte, observă fiecare mișcare a mamei și, pe de altă parte, experimentează și face propria gimnastică cu mușchii lui articulatori. Acesta este antrenamentul lor intens, zilnic, când se pregătesc pentru vorbirea articulată.

Cu cât le vorbim mai des cu fața spre ei, cu atât au mai mult ocazia să vadă ce facem ca să articulăm sunete, iar ei – prin încercări repetate – pun în acord sunetul produs de mamă când, de exemplu, își rotunjește buzele, cu ceea ce produce el când își rotunjește buzele la fel. Mama este modelul, dar copilul nu o copiază, ci prin reglaje fine și încercări repetate el ajunge la aceleași sunete. Când reușește să producă un sunet nou, îl repetă zile în șir până și-l însușește.

Una dintre cursantele noastre ne-a amintit de acest amănunt foarte important. Eram împreună la curs săptămâna trecută, exersam sunetele și pronunția în engleză și a observat că o colegă are dificultăți. Spontan i-a spus:  “Uită-te la gura ei (adică a profesorului*), fă buzele cum le face ea și-o să vezi că-ți iese!”

Cursanta noastră – cea atentă la mișcările profesorului – a regăsit calea către modul cel mai eficient prin care a învățat să articuleze în prima ei limbă, în limba maternă.

O recomandare pe care o facem des cursanților noștri, ceva simplu dar de mare ajutor: atunci când ne uităm la un film sau la un material video în engleză să ne îndreptăm atenția (și) către gura vorbitorilor și să încercăm să replicăm mișcările lor, antrenându-ne proprii mușchi. Fiecare limbă are sunetele ei și moduri diferite de articulare. De aceea româna sună altfel decât engleza sau franceza.

*Profesorul Silent Way modelează adesea sunetele sau cuvintele fără să le rostească.

[Pentru cei interesați de acest subiect, Caleb Gattegno – părintele Silent Way – a scris o carte fascinantă intitulată “The Universe of Babies“]

Ati aflat despre programul intensiv de engleză de la Cursevo din vara aceasta?

Adauga comentariu:


Silent Way sau drumul cel mai scurt pentru tine spre engleza si germana vorbite!

Ti-am starnit curiozitatea?

Haideti sa vedem ce inseamna Silent Way.

Si ce, din fericire, nu este!

Descopera metoda