Cursevo

Blogul Cursevo

Articole pe categorii

Cateodata, ideile geniale te “lovesc” in tren

cropped-genius-1
  • March 11, 2015
  • 0 Comentarii
  • Scris de: nicoleta surdu

In 1957, pe cand calatorea cu trenul de la Sacramento la Vancouver, Caleb Gattegno a avut o idee de geniu. Insa, cum bine stiti, ideile de geniu nu vin din senin. De 10 ani, Gattegno era framantat de o intrebare: Cum ar trebui copiii sa inceapa sa invete matematica? (Lucra deja de 4 ani cu “Cuisenaire Rods” cu clase de copii din ciclul primar cu care avea rezultate remarcabile.)

Si iata ca dupa 10 ani, in timpul acelei calatorii cu trenul, si-a dat raspunsul la intrebare in stilul sau: “Idiotule, de 4 ani tot lucrezi cu tijele Cuisenaire si nu ti-ai dat seama ca algebra e mai usoara decat aritmetica?!”

Am inceput sa scriem despre Caleb Gattegno cu istorisirea acestui scurt episod pentru ca ni se pare emblematic pentru activitatea si spiritul sau. Acest episod a fost revolutia si viziunea lui asupra invatarii matematicii. Si astfel de revolutii a pornit C. Gattegno de-a lungul vietii sale in toate domeniile de care a fost preocupat (limbi straine, matematica, fizica, eradicarea analfabetismului).

Permanent preocupat de modul in care invata oamenii – de la mic la mare -, putin i-a pasat ca deranjeaza ministri ai invatamantului si “sistemul”, in general, si de aceea, in ciuda criticilor pe care si le atragea, nu avea rezerve in a afirma: “Nu exista niciun sistem de invatamant bun, pentru ca suntem preocupati de un singur aspect: profesorul si ce face profesorul. Trebuie sa punem intrebarea altfel: cum putem imbunatati invatarea, nu predarea?” (Citat original: “There is no good system of education because we are only concerned with one component: that is the teacher and what the teacher does. We must ask the question differently: How can we improve the learning, not the teaching?” – Caleb Gattegno la unul din seminarele sale din Israel)

Din aceste idei si din preocuparea constanta pentru invatare si nu pentru predare a izvorat ideea centrala a pedagogiei Gattegno: subordonarea predarii invatarii.

Nu e deloc usor sa scrii despre Dr. Caleb Gattegno. Vom incerca insa sa facem acest lucru intr-o serie de articole pe blogul nostru pentru ca vrem sa va impartasim din admiratia noastra pentru acest om extraordinar de generos si sa aflati lucruri interesante si utile despre educatie si invatare. Noi speram ca va veti bucura sa-l cunoasteti pe non-conformistul si vizionarul Dr. G. care a anticipat cu o claritate uimitoare inclusiv rolul pe care-l va juca tehnologia in educatie si in vietile noastre.

Pe curand cu & despre Dr. G.!

V-a placut articolul? Lasati-ne un comentariu si nu uitati sa va abonati la blogul nostru!

Adauga comentariu:


Silent Way sau drumul cel mai scurt pentru tine spre engleza si germana vorbite!

Ti-am starnit curiozitatea?

Haideti sa vedem ce inseamna Silent Way.

Si ce, din fericire, nu este!

Descopera metoda