Cursevo

Blogul Cursevo

Articole pe categorii

“Capcana” englezei femeii de serviciu

187614592
  • April 26, 2018
  • 0 Comentarii
  • Scris de: nicoleta surdu

Tocmai am încheiat perioada de testări dinaintea unei noi sesiuni de cursuri la Cursevo.

De-a lungul timpului, am remarcat ceva interesant la unii dintre adulții care vin la testările preliminare. La Cursevo, testările înseamnă mai mult decât strict stabilirea nivelului de limba engleză (sau germană). Stăm de vorbă cu fiecare în parte să aflăm care este motivația, ce încercări de învățare au mai existat, care sunt așteptările.

Inevitabil, la fiecare serie de cursanți noi, întâlnim persoane care au avut anterior mai multe tentative cu engleza, dar care tot nu reușesc să poarte o conversație liberă cu un vorbitor de limba engleză.

Când sunt în situația să vorbească în engleză, se simt nesiguri, incomod și, inevitabil, unii invocă proverbiala menajeră sau femeie de serviciu plecată la muncă în străinătate.

Discursul interior și, în cele din urmă, spus cu voce tare este: “Dacă și femeia de serviciu poate să vorbească engleză după câteva luni de stat acolo, eu de ce nu pot? Știu că mă duce capul, am învățat atâta în viața mea, de ce nu reușesc și cu engleza?”

Ideea este că atât întrebarea, cât și comparația sunt greșite.

Într-un mediu străin în care nimeni nu vorbește româna, n-avem încotro, nu-i așa? Ascultăm cu mai mare atenție și suntem mai receptivi la ce spun cei din jur deoarece creierul a primit semnalul că de asta depinde locul de muncă și ziua de mâine și trebuie să se întâmple ceva. Acel “ceva” este asimilarea mai accelerată a acelor noțiuni de limbă strict necesare să ne descurcăm la serviciu. Se activează mecanismul de supraviețuire.

Însă nu trebuie să uităm că engleza femeii de serviciu este engleza de subzistență. Engleza care permite o comunicare de bază, alcătuită din cuvinte disparate, strict legate de sarcinile de îndeplinit.

Chiar ne-am dori să vorbim engleza femeii de serviciu? Cu siguranță, nu.

Obiectivul este foarte jos. Și cu cât este mai mare numărul de încercări nereușite de a ne îmbunătăți engleza vorbită, cu atât obiectivul este mai jos.

Persoanele sigure pe ele în domeniul lor de activitate, motivate și hotărâte să își îmbunătățească engleza nu-și doresc, de fapt, engleza femeii de serviciu. Își doresc mai mult, dar nu îndraznesc încă să țintească mai sus.

De fapt, limba este pentru mult mai mult decât pentru comunicarea bazală. Aceasta se poate face din mâini, nici nu este nevoie de cuvinte. Limba este pentru expresie. Pentru a ne exprima. Și,  din câteva întrebări, cei care ne trec pragul își formulează corect obiectivul: “Vreau să fiu capabil/ă să mă exprim fără teamă că mă fac de râs, fără emoții și jenă că n-am zis bine”.

→ Ati aflat despre programul intensiv de engleză de la Cursevo?

Adauga comentariu:


Silent Way sau drumul cel mai scurt pentru tine spre engleza si germana vorbite!

Ti-am starnit curiozitatea?

Haideti sa vedem ce inseamna Silent Way.

Si ce, din fericire, nu este!

Descopera metoda