Cursevo

Blogul Cursevo

Articole pe categorii

De ce au nevoie copiii nostri ca sa invete?

child_big
  • January 22, 2015
  • 0 Comentarii
  • Scris de: nicoleta surdu

COPIII AU NEVOIE DE PROFESORI-CAMPIONI, DE EXPERIENTE MEMORABILE SI DE LIBERTATEA DE A GRESI! Cred cu tarie in aceste 3 “nevoi” ale copilului pentru a invata pentru ca le-am experimentat pe toate trei si am vazut rezultatele extraordinare.

In primii doi ani dupa terminarea studiilor universitare, pe vremea cand predam lectii de limba engleza si germana, am fost sunata de mama unui baiat de vreo 12 ani care, evident, cauta un meditator pentru copilul ei. De la primul telefon, nu a ezitat sa se planga de rezultatele deazastruoase la limba engleza ale copilului (cu care nu mai stia ce sa faca).

Am acceptat sa-l meditez si, fiind un copil cu rezultate “dezastruoase”, am inceput prin a sta de vorba cu el. Am aflat ca, de fapt, lui ii placea engleza si chair voia sa invete ca sa vorbeasca si el asa ca Van Damme si Schwarzenegger. A spus asta cu entusiasm, dar imediat dupa aceea a lasat ochii in jos si a zis ca nu poate, ca a incercat, dar ca nu intelege. N-a inteles de la niciun profesor si a avut patru pana acum.

Atunci, nici eu nu stiu de unde mi-a venit, dar i-am spus asa: “Sa stii ca eu nu sunt un profesor obisnuit; eu sunt un profesor-campion si vin sa predau numai elevilor-campioni. Eu nu-mi pierd vremea cu oricine si, daca n-as sti ca tu esti campion, n-as fi acum aici.” Evident ca nu m-a crezut. Pe fata lui se citea foarte clar: “Du-te de-aici, cucoana! Pe bune?!” Cu glas tare, a intrebat cu maxima neincredere: “Serios??!” “Da, serios, si daca nu ma crezi pot sa-ti dau telefonul si sa vorbesti cu alti campioni la engleza cu care am lucrat. Toti campioni!”

Nu pot sa va spun ce diferenta au facut aceste vorbe pentru baiatul de 12 ani “cu probleme la engleza”. Avand un profesor-campion si nevrand sa-l piarda, si-a intrat si el in rol si a adoptat atitudinea de campion. Nicio tema nu mai era prea grea sau prea lunga, accepta bucuros provocarile si se antrena pentru fiecare “concurs” (orele cu profa de la scoala).

Am mai mentionat, de asemenea, experienta memorabila ca fiind esentiala in procesul de invatare. Cu cat mai multe experiente memorabile le oferim elevilor, cu atat mai mult vor invata “fara sa simta ca invata”. Experientele noi au intotudeauna un sambure de provocare in ele, iar copiii raspund cu bucurie la provocari ca sa ne arate ca pot. Tot ce trebuie sa facem este sa cream pentru ei cadrul in care sa le dam ocazia sa exprimenteze. Si sa reuseasca.

In al treilea, dar nu ultimul rand, sa dam copiilor libertarea de a gresi. Da, e bine sa gresim. Cel mai puternic si eficient mod de a invata este prin incercare si eroare si sansa de a indrepta eroarea, cu alte cuvinte de a reusi. Copiii sunt bombardati cu teste cu variante de raspuns in care li se cere fie sa o indice pe cea CORECTA, fie sa o indentifice pe cea GRESITA. La evaluare se penalizeaza raspunsurile gresite, se scoate in evidenta ce nu ai stiut etc.

Ma intorc acum la exemplul baiatului de 12 ani de mai sus. La primul test pe care i l-am dat a raspuns corect la o singura intrebare – o singura intrebare din cincisprezece! Dupa ce i-am corectat testul, i-am pus nota +1 cu un smiley face langa ea. Daca la nota se astepta, la smiley face, nu. Contrariat, m-a intrebat de ce i-am dat un smiley face daca a luat o nota asa proasta. I-am spus ca ma bucur ca nu a raspuns incorect la TOATE intrebarile, ca la UNA a dat raspunsul corect. Mai mult, i-am spus ca de-asta am venit la el, ca sa invatam si ca sunt sigura ca data viitoare o sa fie mai bine si ca o sa raspunda corect la cel putin 5 intrebari. Stiti care a fost efectul? Baiatul a prins ARIPI! Dintr-o data, sa raspunda corect la 5 intrebari i s-a parut putin, asa ca s-a pus pe treaba si la urmatorul test a raspuns corect la 8 intrebari. Ce inseamna sa scoti in evidenta 14 raspunsuri gresite la un test cu 15 intrebari? Te demoralizeaza, te pune la pamant. Ce inseamna 1 raspuns corect si incurajarea ca data viitoare o sa fie mai bine pentru ca de-asta suntem aici, sa invatam? ARIPI!

V-a placut articolul? Lasati-ne un comentariu si nu uitati sa va abonati la blogul nostru!

Adauga comentariu:


Silent Way sau drumul cel mai scurt pentru tine spre engleza si germana vorbite!

Ti-am starnit curiozitatea?

Haideti sa vedem ce inseamna Silent Way.

Si ce, din fericire, nu este!

Descopera metoda